4 iun. 2014

In Modrogan se vopseste nemteste.


Cu ceva timp in urma la http://sampleminds.blogspot.ro/2013/03/vasile-ileana-si-monica-renoveaza.html   scriam cum ca undva pe strada Modrogan , anul trecut , niste mostenitori se pusera sa repare un bordei pravalit de o furtuna  si fiind in indiviziune  sub satarul unui ghiuj ciacar se certau permanent deoarece fiecare cauta sa-si traga foloase din aceast demers , urmarind sa-si adjudece eventual intraga cosmelie drept mostenire.
Cum , necum din ce am mai auzit, din primavara anului trecut, reusira sa treaca iarna si acum , cand trebuira sa o trimita pe muierea rea de gura , sleampata in salopetele patate, zic sa o trimita din nou la oras cum ca acolo se castiga mai bine , toti fartatii incepura sa se certe din nou, unde mai pui ca veni si in primavara asta oarece furtuna de le beteji din nou bordeiul.
Uitai sa va spun ca chiorul fost mariner si magazioner in docuri la Amsterdam, ii dezmosteni pe toti in sensul ca le spuse adio si aruncase actele de intabulare in foc si treaba asta semana multa deznadejde in famlia greu incercata de la bordeiul cu peretii portocalii spre maro.
Ce mai.!... dandanaie mare ... se luara de gat ,ala slab si mucegait , cel de zicea ca trebe aia, aia, o insfaca de-i scoase un dintae tatei cu breton reprosandu-i ca si-a patat salopeta  cu varza de bruxelles, infipse apoi un spit in poponetul tuguiat electoral al blondei cu voce sparta ca si ea cheltuise banii facandu-si cruce de fier pe un deal de pe la Roman , si cate si mai cate din astea de fugira toti care cum vazura cu ochii.
De cateva zile , ceva se intampla prin zona , ca vazui ca incepura sa misune indivizi  care singuri care cu documente la subsuoara , care cu unelte in mana.
 Mai atent observai in fundul curtii , mai la fereala  spre hazna , vazui ca la indicatiile unei gonflabile cu botox , blonda si cu bretonata de bruxelles incepura sa faca miscare carand  cartoane si cutii din care injghebara o coliba  de picnick popular si-l pusese pe dintosul clapaug cu ochelari din fund de sticla de bere , sa tina patura la usa , cand ele isi imbracau tinuta de ocazie.
Rautaciosii zic ca nepoatele sau ce or fi fost ele ca nu prea pareau a fi nepoate , l-au ademenit pe chiorul proprietar de drept  si ii subtilizasera carnetele cu cecuri si voiau sa fuga inapoi la TIR-uri si sa-l lase de izbeliste ca sa ramolit rau , face permanent scandal de a ajuns sa-l scuipe toti.
Bun sau rau ghiujul lup de mare chel cu o suvita rebela pe frunte , mosmondi el o vreme in terfeloagele lui de adrese, trimise niste misive si deunazi vazui venind la poarta, cateva masini galbene cu o sageata albastra , banuiesc eu de la vre-o firma de salubrizare, sau de pe la ceva cu politica cu mai  multi indivizi.
Dupa ce coborara, foarte preocupati de ce gasira , se uitau foarte critic in jur  , la uscatul cu dintii inclestati , la padurarul cu fata de pisica persana si la ceilalti adunati pe prispa bordeiului portocaliu ,dadura mana cu Vasile si salutara subtil si pe matrozul cu pipa si sticla cu votca  la indemana ,tolanit  la umbra nucului din curte.
 Duduitelor si la inca cativa vagabonzi adunati din vecini la coliba de carton , Vasile le facu un semn a victoriei cu doua degete chircite si unui spre soare , in loc de binete.
De cum intrara , se vede ca refacerea bordeiului era buba, incepura sa masoare , sa socoata si sa se sfatuiasca , ce si cum sa faca , intocmai ca in primavara trecuta , numai ca acum se vede ca gasira solutia , ca adusera cu ei un specialist , un meserias neamt de prin partile Sibiului in care isi pusera toate sperantele.
Unul mai netuns si nedormit , ce coborase de la volanul masinii din fata , care vorbea permanent si care se vedea ca se crede sef  si dadea garantii desi nu-l asculta nimeni se baga mereu in seama ca un snur de tonga.Epigramistul inchiriat de la muzeul galben  ce ramase in masina    mormai ceva de mama lui si istorie ca el se amesteca cu vulgul maro acum si ma-sa cu necunoscuti in tinerete apoi  se saluta cordial ca intre seniori cu cezarul curtii..
Se vedea de departe ca era o intrunire importanta sau ca  incepura o negociere , sau cum sa spun... un fel de tabor de satra si-l chemara in centru pe neamt de-l somara sa dea solutia de renovare.
 Bolovanos si zgarcit la vorbe fritzul spuse scurt ca o cunostinta de-a domniei sale ce fusese ambasador in america , vazuse el acolo ca asemenea igrasii se trateaza cu vopsea alba la exterior care poate sa tina pana vin ploile  si dupa aceea o sa mai vada ce si cum .
Mai spuse ca cheltuielile cu reparatiile o sa le faca cei cu masinile galbene cu conditia sa-i tina in chirie o perioada pana or prinde si ei ceva cheag iar poarta de la drum sa fie tot galben cu albastru , asa ca sa o recunoasca viteii cand se intorc de la pascut.
La auzul acestei minunate vesti aruncara toti palariile in sus si se pusera de facut procente si planuri de ciordit , de cumetrii si botezuri iar chiorul neavand palarie incepu a-si ascute semnificativ brisca de piatra ce tinea loc de trepte la intrarea in casa proprie.
Incet incet lucrurile incepura sa se linisteasca , dinspre Sfatul Popular se auzeau acorduri de inima albastra cu secere si ciocan iar pe un afis de pe gardul de visavis se putea citi pe un afis linistitor  :
 BUNICUTA NEMURITOARE SI CARLANUL FAVORIT CRESC IN SONDAJE.
Trimiteți un comentariu