10 feb. 2014

Hurbis .....Romanian Solution

In marea informationala in care inotam , sau mai degraba suntem luati de viitura nu exista nici un moment care sa nu te surprinda prin continutul sau informational , cu specificul absolut original cand e vorba de romani, romania , romanesc, sau orice ce are ceva mioritic la geneza.
 O fi rau sau o fi bine , este greu de dat cu parerea dar iesit din comun este intotdeauna si asta arata ca noi ca natie suntem prolifici fara margini la imaginatia cu aplicatii practice.
 Uite vedeam saptamana trecuta la tv cum niste scortosi de carabinieri peninsulari si macaronari , erau deranjati ca niste "functionari" romani de la un serviciu de pompe funebre erau stomatologi in timpul lor liber si prelucrau coroanele dentare de la clientii unidirectionati spre tinuturile cu verdeata , unde nefiind indurare si suspin , gandeau ei ca nu prea mai aveau nevoie de asemenea device-uri.
Ieri un junior intarziat la  bibilica nu putea sa inteleaga diferenta intre numarul de taxi si cel de 112 si chema salvarea sa-l transporte in satul vecin.
Intr-un sat din zona , primarul a valorificat oportunitatile de finantare pentru realizarea retelei de alimentare cu apa a localitatii deoarece in anii trecuti secasera fantanile . Lucrarile au fost terminate si asa ca un bonus general satenii aveau apa la robinet , gratuit de vre-o jumatate de an , pana vor definitiva sistemul de plata, numai ca spiritul intreprinzator al bucovineanului , care nu-i asa e un fel de roman statut in traditie si obicei a erupt si aici.
Ce-si zisera: frate daca au secat fantanile , iaca ocazia sa ne rezolvam problema ... si pusera de umplura fantanile cu apa din reteaua proaspat construita , de se mira proiectantul , cum de se golesc bazinele de colectare si pompele merg continuu....
 Toamna trecuta porumbul a avut o recolta buna si nefiind piata de desfacere pretul a scazut si a ajuns sa fie mai ieftin decat kilogramul de rumegus presat , similar cum litrul de bors alimentar costa mai scump decat litrul de lapte, asa ca romanul a gasit solutia sa fie eficient : foloseste boabele de porumb in locul pieletilor de rumegus pentru ardere in centralele termice .
 Exemplele pot continua ..cu multe asemenea realitati dar cea mai gogonata dintre toate  ramane regruparea politicienilor ciufuliti de ultimile alegeri parlamentare intr-o gasca ce se autointituleaza reprezentanti ai partidului popular european.
Un exemplu mai  elocvent al cinismului si nesimtirii nici ca se putea gasi , iar la asta colac peste pupaza presedintele Romaniei sforaie si el ca tocmai el a fecundat cu fata lui aceasta miscare populara.
Si ca sa fie chiar "noaptea mintii" cum ziceau niste ziaristi, un proaspat potential candidat la parlamentul european amesteca o tragedie data de un accident aviatic cu  tragedia antica a lui Sofocle, iar domnul  profesor dr Carol Stanciu, din Iasi ,ne descrie in  Viata Medicala: cu subiect si predicat ce si cum e treaba cu boala Hurbis la romani. Pasajul in care este descrisa particularitatea  izbitor de romaneasca a simtomelor acestei boli ce se manifesta la unii  dintre cei ce ne conduc , este prea exact si prea evident asemanator ca sa nu il redau in citat:

". Iată, într-un singur portret-robot ..., cele 14 trăsături definitorii hubris:
1. Narcisism. Lumea e o scenă, iar hubris-manul joacă rolul principal;
2. Tot ce face şi tot ce spune e prin referinţă la el. De altfel, deşi în limba română pronumele personal e redundant, hubrismanul spune mereu Eu, Eu, Eu…
3. Preocuparea obsesivă pentru imagine. Face orice ca să apară la televizor, nu contează în care emisiuni, numai să fie văzut;
4. Comportament mesianic. Are soluţii pentru salvarea patriei, a omenirii;
5. Se identifică în absolut cu instituţia. Nu e ministrul cutare, e chiar Ministerul. Nu e şeful partidului, e însuşi partidul.
6. Foloseşte pluralul în loc de singular: aranjăm noi, facem noi curăţenie, noi suntem cei mai buni;
7. Are numai convingeri, deşi se ştie că deştepţii au şi îndoieli, pe când tâmpiţii doar convingeri;
8. Nu e la judecata oamenilor, ci numai la a lui Dumnezeu. E tot timpul cu numele lui Dumnezeu în gură, ca şi cum ar avea o relaţie privilegiată cu divinitatea. E scârbos de evlavios, până în punctul în care jigneşte credinţa celorlalţi;
9. Poate totul, ştie tot, rezolvă tot, numai să fie lăsat să ajungă preşedintele ţării;
10. E nerăbdător, impulsiv, exagerat, mârlan, tot timpul peste interlocutori, are ultimul cuvânt;
11. Ignora realitatea, evidenţele, ce nu vede şi nu ştie el înseamnă că nu există;
12. Refuză orice corecţie la viziunile şi delirurile sale politice. Democraţia e mijlocul prin care el ajunge la putere şi atât;
13. Din toate aceste pricini enumerate până aici, incompetenţa sa devine un pericol public. E sigur că lumea începe şi se termină cu el. De aceea, când e dat jos, vrea să distrugă totul în jur, ca să-i pedepsească astfel pe ingraţii care nu-i recunosc superioritatea;
14. E cameleonic. Odată ajuns jos, glumeşte pe seama exceselor pe care le-a săvârşit, e linguşitor cu cei pe care i-a chinuit, primeşte cu zâmbetul pe buze picioare în fund şi adună, adună, adună în subconştient motive de răzbunare pentru ziua în care va fi iarăşi sus.
Sindromului Hubris i se mai spune şi boala puterii. Nu-i atinge pe toţi. Dar pe cine-l infectează, îl face arogant, scâr­bavnic cu femeile, grăbit în replică, precipitat în decizii, cinic, infect cu subordonaţii, nechibzuit cu banul public, megaloman în tot ce-i priveşte casa, masa şi funcţia. Minte de stinge cu surâsul pe buze, convins că are şi acest drept, de a-şi bate joc de toată lumea, convins că nu are nimeni ce să-i facă."

Deci prieteni , romanul gaseste in permanenta o solutie romaneasca  (RS romanian solution - cum s-ar zice in context european),  la  problemele sale , astfel ca hurbisul fecundis ne-a fericit  , in aceasta varianta cu un partid pe masura PMP RS care sa ne oblojeasca natia carata de el in carca prin noroaiele crizei..
Nota : tratamentul medical  la boala hubris aplicat in antichitate  era excizarea organului bolnav in piata publica .

Niciun comentariu: