14 sept. 2013

Sfintii,wolkman-ul si zgomotul lumii

In una din zilele trecute , cand era o sarbatoare religioasa , mergand la biserica sa-mi iau doza mea de liniste si echilibru , am avut parte de o intamplare cel putin hilara , ce-mi intarea convingerile exprimate lapidar in postarea anterioara , cea cu blugii si wireless-ul.
  Referitor la individ  si la raporturile sale cu divinitatea , am un principiu : aceasta problema este "tabu" si este absolut la optiunea oricarei persoane si nimeni nu are dreptul sa conteste aceste raporturi.
 Incluzand in aceste raporturi si modul de a se inchina si a se ruga a unui om  , in incinta unei biserici sau inafara ei , nu ma mira nici un fel de manifestare deoarece lucrurile acestea tin de psihicul si modul de intelegere a dogmei religioase in care socializeaza cu divinitatea individul si deci am toata deschiderea si toleranta , desi  sint oarecum un disconfort in cazurile de manifestare extrema sau neobisnuite.
 Tocmai acest lucru m-a determinat sa scriu prezenta postare .
 Deci participand la slujba religioasa din manastire, am observat alaturi de mine , un tanar de 25-30 ani , elegant imbracat si ferchezuit  "trendy" chiar , numai ca avea ceva neobisnuit pentru locul si momentul acela. Pe urechi purta casti wolkman si misca  din cap  incercand sa fie atent  si la ceremonia in desfasurare.
 In primul moment am crezut ca e vre-o proteza auditiva , sau ceva de translator, incercand sa identific in jur vre-un grup de straini in trecere , carora ghidul incerca sa le descrie ce se desfasoara in momentul acela. Cum nimic din toate astea nu pareau a fi ,  am devenit curios sa vad ce se intampla in continuare , (desi e absolut incorect (ca sa nu spun pacat) sa participi la o sujba religioasa iar gandurile tale sa zboare aiurea), mai ales ca si alte persoane din apropiere au inceput sa se foiasca deranjati si ei probabil.
  Cineva din apropiere , l-a facut atent pe purtatorul de "handfree" soptindu-i sa-si scoata  castile . La asemenea solicitare a primit un raspuns ce a blocat asistenta: "Pai daca le dau jos , ce vreti sa ascult ? nebunia de afara ???".
Sunt absolut de acord cu parerea individului ca ritmul modern dezechilibreaza , si ca sa va convingeti incercati pe motorul de cautare de la Youtube optiunea de search "world cruise" si o sa va surprinda ce sonor toxic produce societatea moderna si mai ales aglomerarile urbane.
 Sunt de asemenea de acord ca e o moda sau mai degraba un efect al crizei de timp data de viteza proceselor din viata sociala contemporana , cand  folosirea aparatelor tip wolkman a devenit o solutie  de a asculta muzica preferata , pentru ca nu ai alta cuanta de timp disponibila  si  aveti aici o apreciere simpla a  fenomenului tot pe Youtube, dar a amesteca in asa mod lucrurile ... e o aberatie greu de acceptat.
 Pentru mine intamplarea nu e decat reversul nociv al revolutiei tehnice si alienarea culturala a individului iar daca incercam sa punem in aceeasi ecuatie procesul de instruire/informare si jocuri electronice  in fazele de inceput a precesului de formare a personalitatii,  nu e departe cand vom intalni si maladii degenerative IT

Niciun comentariu: