20 iul. 2013

Oameni care mi-au marcat existenta (4)

Tanti Ecaterina
Doamna Ecaterina a fost persoana care timp de patru ani pe perioada anului scolar a avut grija de mine. Impreuna cu inca trei baieti , stateam in pensiune la aceasta doamna , de moda veche , vaduva instarita cu rude in America. Doamna Ecaterina ne pregatea masa , dimineata , la amiaza si seara separat pentru fiecare dintre noi , din materia prima adusa de parintii nostri odata la doua trei saptamani. Era singura , avea un motan pestrit si  doua statuete vechi de jad pe un scrin cu argintarie si cateva gainute  un porc ce-l taia de anul nou. Nu avea frigider ci o pivnita imensa unde ne pastra cartofii si  mancarea pregatita zilnic.Cand parintii nostri nu puteau ajunge sa ne aduca provizii doamna ecaterina punea la bataie preparate din porcul sau sau ouale curente si cartofii din beci , niciodata cu pretentia de a fi platite. In permanenta celor 4 ani doamna Ecaterina ne-a picurat in creier ori de cate ori mai saream calul cu obrazniciile sau intarzierile "la program" cu expresia " Golanilor sa invatati ca altfel nu aveti unde va intoarce acasa ca e colectiv peste tot".
In plus doamna stia in permanenta ce si cum invatam noi , si nu lipsea vre-o vizita a parintilor in care sa nu fie aduse la cunostinta toate noutatile. Ne miram tare cand eram intrebati de una sau de alta , de unde stiu parintii toate astea , pana cand o colega de-a noastra , nepoata de-a "babei" cum ii spuneam rautaciosi noi atunci , "sifona" orice abatere .
 A fost mare bucurie si era tare mandra doamna Ecaterina cant toti patru am luat bacalaureatul cu note foarte bune.
De la ea am inteles ca daca faci un lucru trebuie sa-l faci bine , iar daca faci un bine , niciodata sa nu astepti ca cineva sa te recompenseze pentru asta . Pentru serviciile ei parintii nostri o plateau simbolic si nu dorea nimic in plus .Pentru mine doamna Ecaterina a fost unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut.

Niciun comentariu: