1 mar. 2013

Vasile ,Ileana si Monica renoveaza bordeiul mosului din ..Modrogan.

Dupa ultima batalie electorala, constructia PDL a iesit dstul de zgaltaita, astfel ca printre lemnele bune de cozi de topor se cam vede cerul , lutul national al coeziunii  si unitatii s-a cam crapat iar varul imaculat al curateniei  interioare e cam afumat si scorojit rau.
Cosul sobelor scoate de ceva vreme fum incontinuu drept dovada ca inca in interior au loc focuri  iar asta se vede de departe si la puzderia de musafiri din provincie , care fiecare poarta in buzunarul de la spate , dupa modelul ancestral , nu sticluta cu cuburi de gheata ci  cu benzina sa trinitrotoluen , asa pentru linistea lor proprie ca nu o sa fie luati de guler si aruncati din casa , pe toloaca din fata casei .
Gospodarul de drept pe care e zice el e intabulat bordeiul ,un burtos falcos cu capul patrat , si-a chemat pe cativa apropiati sa se sfatuiasca ce si cum sa faca .
Veni la sfat unul uscat ca o molie de la pompe funebre ce avea dificultati cu "UE" care spunea ca  "trebe" sa faca aia , ca "trebe" schimbata cealalta.
Cu el era un padurar cu ochii spalaciti si cu pantalonii rupti in tur ce zicea ca drujba cu ungurii il lasara cu fundul gol si cu padurile belite.
Mai veni si un nasos sepelit scortos parca era de carton cu naftalina, ce facea pe savantul si indemna pe stapan sa darame tot ce e subred  si-l lamurea inca odata de sprijinul lor ca si altadata cand cladira tustrei Modroganul din temelii.
Vanzoleala  ca la orice casa in renovare , numai ca nu prea carau molozul , ci-l inghesuiau prin colturi si-l acopereau  cu vopsea pe deasupra.
 Tot avantul gospodarului ce lua treaba in serios a fost oprit brusc de aparitia in mijlocul forfotelii a inca doi pretedenti proprietari  pentru ca uitai sa va spun ca imobilul era in indiviziune ca asa fusese lasat de al batarn, un sui chelos ciarcar si rautacios ce a lucrat pe mare si acum era dus de acasa.
Veni zic o pocnitoare  blonda cu tocuri cui si cu fundul comprimat in niste pantaloni de tortura ce vantura posete cu catarame despre care santeristii cu saliva in coltul gurii si ochii de melc spuneau ca sunt de dihor (!!! ... ma rog nu vad legatura), ce se dadea cu o voce sparta la falcos zicandu-i ca trebuie demolat etajul si cladirea sa fie dezvoltata pe orizontala.
 Era foarte nervoasa eu banuiesc ca si de la jena pantalonilor intrati intre fese dupa cum remarca un constructor clampau cu urechile mari si fata de chelner.
 Nu stiu eu pe ce se baza spalacita cu jena inghinala , pantofi cui si cu poseta de dihor dar isi dadea importanta  se fataia serios si putea rau a putoare de firma,  mai mai ca se baga peste falcos, intre cei adunati de acolo unii ziceand ceva ca ar fi amanta matrozului ciachar , altii spuneau ca ar fi crescuta chiar de el ca ai ei de acasa la tara nu aveau vaca.
Mai pe seara in timp  ce carau caramizile imprastiate prin ograda de la implozia de toamna ,  falcosu cu capul patrat  impreuna cu cei ce turnara fundatia:  molia funebra , padurarul drujbist si savantul sepelit cu nas de carton , au fost somati sa sisteze orice activitate , de o gospodina chircita cu breton si intr-o salopeta patata cu suc de rosii banuiesc.
 Zicea  ca si ea are drepturi asupra casei si doreste demolarea si sa faca o noua constructie, pipernicita spunand ca  are ea niste haidamaci care in putin timp pot sa faca o noua cladire si se bazeaza pentru asta si pe niste ajutoare de prin uniune unde ea si al batarn au niste prietenii stranse si de nadejde la nevoie.
Una peste alta... foiala mare cum spuneam, toti cei trei voind sa-si impuna optiunea , si sa-l ademeneasca cu cate o camaruta  pentru restul zilelor pe rasputinul al batarn ce scuipa  cu tabac si se crede in erectie eterna.
Lumea vorbeste ca e circar mosul si-i lasa sa munceasca deoarece actele sunt la el si crede el ca poate decide el intabularea dar are oarece emotii daca vreo-unul n-o sa ceara aviz medical inaite de semnatura ca atunci ar fi bai...
Nu-mi dau seama pe cine o pune marinarul casa dar otorizatia de reparatie expira intr-o luna asa ca o sa vedem a carui camaruta oferita spre tihna  vesnica chiorului va fi ocupata... dar eu am asa o presimtire ca indiferent a cui o fi , in cel mai bun caz anul viitor  mosul se va muta in camera mare cu spalacita ...daca nu da foc casei intretimp.....

Un comentariu:

barba boerul spunea...

Cu ceva timp in urma , trecu pe la mine un amic , si stiind ca ma interesa renovarea din Modrogan m-a anuntat ca pretendentii matrozului ciacar tras smiuls carpira coliba dar s-a lasat cu daravel mare la final. Spunea ca ala cu capul patrat , al de avu grija de gospodarie de ceva timp pana la urma pusemana pe casa si acareturi , spre disperarea pocnitorii oxigenate si a chirciturii cu breton ce ramasera pe de laturi. Umblara alea cu ceva smecherii dar falcosu' le arata mata asa ca se dezumflara in pretentii. La terminarea lucrarilor mosul chior , ce era dus de acasa , aparu si ridica niste pretentii , ca trebuie schimbate alea,alea ca trebuie modernizate altele , dar nu-l baga nimeni in seama motiv pentru care matrozul sui se supara rau si dadu in branca , adica se suci rau la bibilica luindu-si adio de la familia sa ciudata si pleca in lume sa-si caute alt sprijin la batranete .