1 feb. 2013

Whill franciscanul

Daca ar sti marele Whill cine a ajuns sa-i poarte numele , aici la noi pe meleagurile mioritice peticite in trei culori si o frunza verde, cred ca s-ar invarti in mormant acolo la el in patratica  cu o viteza mai ceva ca cea a unei particule din acceleratorul european, Si iaca legatura , nenea al de-i zicem noi Branza , cand il strigam sa-i dam noi poporul simbria de parlamentar pentru romanii de pretutindeni, adica un oarece parlamentar de colo-colo, se supara tare frate ca vacarul pe sat , pe maharii lui (cei ce-l inghesuisera in scaunul parlamentului cu vreo 5000 de voturi adunate pe cheta publica nationala) si insfaca caloriferele sediului de partid gandind ca prin asta partidul o sa simta lipsa caldurii personalizate.
 Frate Whill , acolo unde esti, incearca sa intelegi ca atata oameni avem si noi cu care sa defilam pe acolo unde voua va pute si vreti sa dati ocol si abia acum inteleg de ce strastrastranepotii tai sant atat de carcotasi fata de mosmondelile in mataraiele democratiei ce se petrec in salile de operatii de la Bruxelles sau Strasburg.
Pe vremea cand tu scriai teatru , noi fugaream prin rape cete de migratori fara tara sau musulmani fara credinta si intelege frate ca Whill Branza al nostru are din start un handicap de vreo cateva generatii de cultura , si nu avea cum sa faca altfel , atat l-a tinut mintiuta lui.
Ca eu gandesc ca conationalul meu e mai aproape de varianta de branza  calugareasca , decat de svaitzerul de salon , nu e decat o remarca rautacioasa de invidios. E drept ca ma roade o oarece invidie , asa cand revad din memorie acest vector de imagine pdl-ist impins in fata noastra pe sticla , cand cu grimase parca din reclama "tu cate ore petreci la toaleta ?"  incerca sa inteligeasca cateva fraze , in timp ce colo jos eu eram cu naframa in gura cazut pe spate ca nu intelegeam adancimea judecatilor sale .... .
Toate ma straduiam eu sa inteleg , cum nenea asta era parlamentarul de pretutindeni , ce-si avea biroul parlamentar printre corzile de check-in din aeroporturi , cum se sacrifica el pe el expunandu-se la fel de fel de accidente aviatice sau culinare de bufet suedez sau all inclusive sau de asfixie prin jacuzzi-urile lumii dar de ce banditii din partid sa-i siluiasca  caloriferele..nu ! , si de aceea cred ca-l judecam gresit.
Mai vazusem cu timp in urma un alt parlamentar ce la fel se supara pe partid si-i fura la plecare vasul de wc , de a trebuit ca partidul sa faca caca pe el o legislatura si abia acum s-a uns de tot si acuma e in opozitie, asta intr-adevar a dat o lovitura de maestru.
Branza in cauza cum si-o fi gandit lovitura perversa cu caloriferul ??? o fi ceva legat de faptul ca fara caldura se impute mai greu atmosfera???, sau o fi gasit el un loc si dorea sa-l faca caldut precum fu cel "de pretutindeni"??? precis asta e !
In simplitatea judecatii sale sa stii ca pleasca de parlamentar de pretutindeni el a personalizat-o ca sursa , in caloriferele sediului de partid !!! Precum desenele rupestre care personalizau norocul la vanatoare !! E mare lumea dar naravurile oamenilor de obicei sunt aceleasi cand observi cat de primitiva ramane aceasta judecata a "romanului parlamentar de pretutindeni".
Dar ma intorc si iarasi ma imbunez si gandesc ca branza asta cand o fo mic , poate ma-sa n-o avut vaca sa-l hraneasca si l-or fi crescut calugarii la vreo manastire franciscana ca de aia  i-o fi zas Whilliam Branza .. greu de gasit motivul ca avea mecanismele de gandit asa de coclite si a manglit caloriferele de partid.
Prieteni , va dati seama ce scurtcircuite se produc in mintea unui occidental cand ia la cunostinta ca un parlamentar a furat caloriferele din sediul partidului ,si acel parlamentar ii reprezenta pe romanii de pretutindeni??? , cum sa-i lamuresti frate pe unul din ei cand   ne critica , unde ne prind si cu ce mijloace le pica in mana ??? cand lui dupa asemenea informatie subconstientul deja ii dicteaza cotidian, permanent si  persuasiv  asa ca o mantra yoghina "parlamentar , romani de pretutindeni, hot" de-i vajaie ventilatorul procesorului !!

Niciun comentariu: