27 feb. 2013

Olarilu!!!! cu capra alba neagra...

Recent am urmarit pe un canal Digi (ca de cand nu mai e Discovery totul e Digi de vrei sa vezi altceva pe catv , decat smardoieli politice) , urmaream zic un documentar despre cinegetica alpina.
Intre altele era prezentata viata de zi cu zi precum a noastra a tuturor, cea a caprelor negre de undeva de prin alpi sau carpati sau anzi , nu are impportanta. Era o specie de capre ce pasea cu o delicatete exagerata parca ar fi purtat tocuri pe stanci si se harjoneau    erau negre  pe jumatate albe.
 Ce mai , femelele chiar pareau elegante , parca ar fi fost niste blonde de parada , astfel ca , cum era in perioada rutului o asemenea femela innebunise masculii din colonie care se intreceau in a-i intra in gratii,  sa-i faca bucuria , banuiesc , ca altfel nu avea rost toata stradania.
Tapii mentionati , aveau un obicei de a-si face cred reclama sau curaj prin a-si zburli parul de pe spinare si a face alergari demonstrative pe pantele abrupte aratand cat sunt ei de siguri pe perceptia lor asupra terenului. Din cand in cand cate un pretendent abandona si cadea in zapada spre dezaprobarea metresei.
 De sus de pe o colina ,un tap batran cu scrotul tarsit prin petris asista resemnat cu o demnitate prost afisata la demersurile pentru castigarea dreptului la  posteritate capreasca si behaia si hahaia la berbantii cu limba scoasa , probabil ca era cu ceva in dezacord dar nimeni nu prea il baga in seama.
 De prin vecinatati se mai adunara spre oferta inca ceva capre tinere dar nu prea au atras atentia , decat una mai naparlita si sleampata ce aducea cu un dromader pitic ce zbiera  ea ca este de peste munte unde toti aia de dincolo au stat la coada dupa ea cand a fos vorba de selectii din astea ... ma rog ... cred ca ori mintea ori se lauda inutil deoarece capra alfa , asazisa blonda nu-i acorda nici o sansa.
 Urmarii ce urmarii si ma asteptam ca in final sa se gaseasca vre-un tap mai acatarii sa o multumeasca si sa o ia in haremul lui pe albitura , dar am avut surpriza sa constat ca pe muntele respectiv treaba era chiar pe invers capra alfa isi facea haremul ei de tapi , moment in care am intuit motivul deznadejdii tapului batran cu bilele pe balastru caci si  el tanjea dupa asemenea atentie.
 Pe de alta parte un tap falcos cu capul patrat  umbla el fortos sa-si faca haremul si vazui ca facea oarece incursiuni printre niste masculi care se sfiau sa intre in joc iar naparlitului batran ii facea semne de binete sa coboare ca oricum o sa-l manance lupii daca nu se da cu el.
Treaba gra , greu de inteles... Pe tapsanul de peste vale linistite asistau la spectacol o ciurda de caprioare galbenalbastrii  conduse de un tapir ( o specie ceva de cerb cu nasul pe sus) , laga care vietuia un grup de lame rosii paroase pastorite de un mascul tuns scurt cu picioare lungi si capul mic. La ei nu am vazut ca ar fi fost in calduri , ca prea erau linistiti  chiar se auzea un Olariluuu!!! chiuit de un neamt ursuz.
 Am adormit si nu am prins sa vad ce o fi facut capra alfa pana la sfarsit , tapul slabanog si cel cu capul patrat, dar si tapirul fortos si lamoiul tuns chilug...ori daca neamtul monosilabic in pantaloni din sorici de porc si-o fi gasit turma pana la urma.... probabil o sa dea in reluare peste cateva saptamani si o sa ma lamuresc.

Niciun comentariu: