5 aug. 2012

Si padurarii au lemn de furat in padure...

Statul la umbra si hotia
.. nu stiu cine a plantat copacii si asteapta sa vina necunoscutii sa-i fure. Asa inteleg eu logica organelor statului puse sa aiba in grija resursele forestiere si controlul unitatilor ce prelucreaza si comercializeaza cherestea.
Sa fim seriosi , judetul geme de gatere si puncte prin care se comercializeaza lemn cu acte de provenienta dubioasa din cauza ca cei ce au datoria sa previna si sa pedepseasca asemenea fapte , fie sunt prea putini, fie nu pot , dar de cele mai mlte ori sunt in cardasie cu cei ce fraudeaza fondul forestier.
Aici , in prima linie sunt lucratorii ocoalelor silvice , care administreaza padurea ca pe mosia stramoseasca ,se fac ca o administreaza si pe de-a supra mai incaseaza si salariu pentru asta. Sa fie clar ca daca exista interes in a securiza caile de comunicatie prin care se transporta material lemnos, nu iese din padure nici o surcica. In linia doi sunt politiile locale care au urechile infundate cand le trec pe sub perete sutele de metri cubi taiati ilegal iar in ultimul esalon , organele fiscale ce reglementeaza functionarea centrelor legale si ilegale de prelucrare si producere a cherestelei care ulterior se comercializeaza intern sau chiar se exporta.
Spun toate astea pentru ca imediat dupa inceperea retrocedarii fondului forestier am vazut personal un ocol silvic desfigurat de geambasii de licitatii de parchet si transportat la gatere si de aici in port si la export , fara prea multa jena fata de oficialitati si legi. Acest flagel e dificil de starpit pentru ca are filiere adanc create prin care se eludeaza legislatia de la procedurile de scoatere in exploatare la taiere pana la acordarea licitatiilor de export. Constatarile politiei consemnate in articol sunt o insulta la bunul simt si judecata unui om normal informat, sunt mai mult sa justifice o activitate pentru a iesi cu ceva in fata sefilor. Meditati si gasiti motivul pentru care suvoaiele ne matura casele iar padurarii, politistii, inspectorii isi ridica vile .

Niciun comentariu: