26 ian. 2013

Invatamantul m-a dezamagit din nou..

Nimic nu mai e ce a fost frate. Salamul in loc de soia are E-uri cu nemiluita, apa plata nu mai e plata, diploma de altadata nu se mai obtine ca altadata iar scoala nu mai e scoala. Uniforma nu mai e uniforma ci parada de moda , elevul nu mai e elev ci beizadea sau interlop, limba romana nu mai e limba romana ci vocabular macelarit de licentati iar analfabetii au sarit ceva trepte de educatie si sunt mai slabi ca cei ce-i stiam.
Spun toate astea nu pentru faptul ca as fi un nostalgic si chiar nu sunt ci mai degraba un revoltat. Astia mai revolutionari in apucaturi de acum poate nu stiu dar prin anii 70 era o miscare hipiota ce neglija aparenta in favoarea valorii si principiilor , ce vad ca se intampla acum este taman pe dos, exista in desfasurare un curent in randul celor relativ adolescenti sau tineri , prin care se da importanta "loock"-ului si beneficiului imediat , in detrimentul valorilor culturale, instructiei si a principiilor societatii.
E al naibii de suparator sa vezi ca massmedia e invadata de personaje , care par a avea o oarece pojghita de cultura , se chinuie sa demonstreze valori discutabile legate de persoane sau evenimente.
 Spuneam cu alt priliej ca asemenea manifestari din ce in ce mai frecvente sunt rezultatul perfid al economiei de piata a carei influiente a penetrat toti porii societatii romanesti.
Hipiotii anilor 70 erau niste rebeli revendicativi aveau semnul victoriei ca salut, respectau religia, ,  nu se spalau ,purtau plete,dar promovau fratia natiilor si raselor si refuzau sa participe la represiuni sau razboi, rebelii de astazi te saluta cu semnul satanic,se rad in cap,sunt intoleranti ,batjocoresc simbolul crucii, se imbraca cu haine de firma, parfumate fin dar care iti taie beregata scurt si din spate... e o mica diferenta zic.
Recent , am vizionat un reportaj , in care un profesor remarca suparat  faptul ca nici violurile nu mai sunt ce au fost , substratul acestei remarci de umor negru stand faptul ca notiunea de infractiune grava s-a banalizat prin lipsa de respect fata de individ sau de institutiile statului.... fara sa faca observatia de bun simt ca toate au asemenea enormitati au o drept cauza o baza culturala subreda , si lipsa unei strategii sau perspective .
In ultimul timp am avut multe ocazii sa observ si sa caut similitudini acestui fenomen, in tinerii scolii occidentale si am ramas surprins sa constat ca este o cu totul alta abordare , aceea de cooptare in proiecte sociale si de grup ce cultiva atitudinea individuala, scoala romaneasca nu am vazut-o sa pomeneasca vre-o intentie de a sensibiliza sau determina modul de educare aatitudinii fata de valorile reale.

Niciun comentariu: