16 ian. 2013

Cum s-a facut Marx savant

Desi aproape zilnic sunt obligat sa observ peste tot indivizi care par sa le stie pe toate , incerc sa gandesc ca spuza de cunoastere afisata fortat e o spoiala, motiv pentru care m-am hotarat sa scriu despre unele experiente personale asa cum le-am trait eu si cum au fost ele in realitatea inafara istoriei academice.
Prezenta postare se vrea un preambul la niste explicatii personale modeste a unor evenimente traite din istoria noastra moderna recenta. 
Dogma comunista academic denumita socialism stiintific a aparut odata cu infiintarea manufacturilor a caror motor uman erau o clasa de muncitori pentru care singurul mijloc onest de subzistenta era forta lor de munca oferita spre cumparare si plata. Nasterea  acestei mase umane , a fost insotita de explicatii logice despre etica dreptului la mijloace de existenta care  era distribuit foarte disproportionat  fata de zona agricola funciara sub dictonul "de la fiecare dupa posibilitati , fiecaruia dupa necesitati".
 Marx a impachetat aceste explicatii si le-a dat o comensurare logica astfel ca la inceputului secolului xviii (1918) in rusia ,sta la baza unor miscari sociale profunde , si marcheaza drept  justificata  inlocuirea proprietatii individuale cu cea colectiva .
 Bineinteles ca  erau mentionate ca si necesare unele finisari subtile cum ar fi uniformizarea nivelului de cultura, eliminarea diferentelor individuale de natura culturala, materiala sau religioasa , reeducare prin munca, si cultivarea dragostei fata de partid si munca, dar in acelasi timp incadrarea acestor deziderate in niste norme de coercitie a vointei individuale de felul "daca nu esti de acord cu noi esti impotriva tuturor" , "cei cu barba si plete sunt dusmanii poporului" ,ceea ce conducea la o devastare a oricarui mijloc democratic in administratia societatii si la abuzuri individuale punitive pentru ca daca "dai in mine, dai in fabrici si uzine".
 Aceasta smoala cleioasa era la granitele noastre la momentul armistitiului si predarii de catre aliati a romaniei in bratele rusilor , iar ei s-au apucat serios de treaba.
Asa cum au aparut la romani colectivizarea ,deportarile, nationalizarea, procesele detinutilor politici si omul de tip nou dictoanele incadrate de mine intre ghilimele , se puteau gasi afisate peste tot , mai frecvente chiar cum sunt acum reclamele de coca-cola.
Trimiteți un comentariu