14 sept. 2012

Baron ori voevod

Ce mai harta marzaIncheierea unui parteneriat al consiliului judetean cu voievodatului Podkarpackie vine sa intregeasca o veche nazuinta a romanilor post revolutionari 89 , si anume de a aduce in normalitate titlurile de nobilitate stabilite in societatea post decembrista 89.
Pana acum auzeam datorita lucrului fructuos al evaziunii fiscale justitiei si legislatiei romane acordarea de semne de nobilitate de carton cu numele de "Baron" dar aceasta notiune e de sorginte germana si se potriveste cel mult partii bucovinene din judetul suceava, iar cu restul era oarecum impropriu si incomod de utilizat. Incheierea acestui acord sper ca sa permita , prin similitudine utilizarea titlului de "voevod" in locul de "baron" pentru ca el a mai fost folosit si am reinvia o traditie (desi ma indoiesc de similitudini). Suna mult mai romaneste cand spui "voevodul " Marza, sau cutare voevod de tabla al tiganilor sau al vamesilor sireteni. Simt asa ca imi bate inima mai ramaneste cand o sa aud ca cutare voevod a scapat de parnaie pentru ca intamplator are sange de partid albastru sau rosu sau portocaliu si se mai primeneste istoria cu nume ce lasa ceva copiilor lor , ca de noi astia de ne daduram destepti cu votul cine o sa scrie ??? ca ne ia foamea in concesiune si ne duce pe deal la pastrare ... zic si io asa sa nu ma lamentez ca avem presedintele "plecat pe mare" ca Ulise sa caute ilene cu toc cui.
Apropos de presedinte ... dar daca i-o veni ideea de "voevod maresal" o fi bine bre pentru noi ???? ca ma fuse unul de-i beli pe tigani ???

Niciun comentariu: