13 nov. 2012

De la timpul cuantic la timpul astronomic

Nu poti sa nu observi cum omul, cea mai evoluata fiinta de pe pamant (dupa mosmondelile lui Darwin) sau ,omul ca plasmuire a divinitatii dupa chipul si asemanarea sa ,  sufera pe parcursul existentei sale fizice o metamorfozare atat in ceea ce priveste modul de perceptie a timpului dar si ca rezultat in sine al curgerii uniderctionale (deocamdata definita) a timpului . Interrelationand cu mediul bineinteles ca se supune legilor temporare ale lumii , judecarea sau proiectia omului inafara acestui concept este daca nu imposibila , foarte dificil de conceput. Fel de fel de savanti , dau cu parerea in toate directiile si care au sansa ca interlocutorii lor sa fie mai putin vigilenti sau combativi , se inbatoseaza in a se numi stapanii unor adevaruri epocale.
Enstein este un exemplu , pana la aparitia ecuatiilor fizicii cuantice.
Judecand ca un novice asupre cercetarilor acestor savanti , daca esti onest nu poti sa nu-ti pui problema urmatoare : judecatile cu valoare de lege universala sunt stabilite si intelese intr-un mediu restrans de indivizi care transeaza in adevarat sau fals niste rezultate, si aici vine problema  de care vorbeam (ca si in cazul lui Enstein) "pentru cat timp?" , deci insusi timpul se autodefineste ca valabilitate in estimarea unor procese universale iar omul ca element rational de referinta estimeaza unitatea de masura si distanta in istorie.
Nu sunt un adept al tehnicilor Yoga , dar va propun un experiment prin care sa va simtiti o masina a timpului pentru procesele voastre interne si pentru relationarea voastra ce exteriorul :
-asezati-va orizontal, perfect comod , intr-o pozitie in care va ganditi ca nu simtiti gravitatia si nici alt element perturbator, si incercati sa auziti in urechea dumneavoastra interna zgomotul organismului uman ce functionea absolut perfect ca o imbinare chimica uluitoare de membrane si filtre celulare (pentru ca pana la urma asta este corpul uman) singurul element perceptibil pe care-l puteti controla , este timpul in care sunteti in aceasta stare. Repeteti experimentul de cateva ori si o sa observati, daca va comparati cu cineva care va asista, o diferenta intre perceptia proprie a timpului si cea externa. Savantii spun timp biologic si timp cosmic, ma rog a mai intervenit si unul Schumann care zice ca timpul cosmic se comprima conform unei unde ce-i poarta numele... o fi ... dar si aici e tot o chestoiune de timp
Amintiti-va cat timp aveati la dispozitie cand erati copii si ce repede trece timpul progresiv cu varsta ce o aveti si va veti convinge ca timpul biologic nu e o inventie ci o realitate. Toata lumea se plange de resursa  de care duce lipsa TIMPUL , dar in acelasi  timp nimeni nu observa avalansa de lucruri nefolositoare mari consumatoare de timp , cu care ne pierdem permanent "vremea" . Deci morala mea care o inteleg asupra perceptiei trecerii timpului este urmatoarea : "FITI EFICIENTI IN RAPORT CU TIMPUL pentru ca orice castig in acest sens e o viata prelungita .

Niciun comentariu: